Alergeny
1.Zboża zawierające gluten: (np. pszenica, żyto, jęczmień, owies) i ich produkty pochodne. 2.Skorupiaki: (np. krewetki, kraby, homary) i ich produkty pochodne. 3.Jaja: i ich produkty pochodne. 4.Ryby: i ich produkty pochodne. 5.Orzeszki ziemne: (arachidowe) i ich produkty pochodne. 6.Soja: i jej produkty pochodne. 7.Mleko: (w tym laktoza) i jego produkty pochodne. 8.Orzechy: (np. migdały, orzechy laskowe, pistacje, włoskie) i ich produkty pochodne. 9.Seler: i jego produkty pochodne. 10.Gorczyca: i jej produkty pochodne. 11.Nasiona sezamu: i ich produkty pochodne. 12.Dwutlenek siarki i siarczyny: (w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr). 13.Łubin: i jego produkty pochodne. 14.Mięczaki: (np. małże, ostrygi) i ich produkty pochodne.